Sjoerd Blankenvoort, Coach St. Topjudo Kenamju
Kenamju Haarlem staat momenteel bovenaan met twee gewonnen ontmoetingen en een indrukwekkende reeks van gewonnen wedstrijden. Wat is jouw analyse van de prestaties tot nu toe?
Ik ben tevreden. We hadden wat problemen met de bezetting, dus we hoopten de schade te beperken. Dat we nu bovenaan staan, is mooi. We hebben denk ik laten zien dat we in de breedte sterk zijn en ons team weinig zwakke plekken kent. Met een beetje mazzel hadden we zelfs onze derde ontmoeting nog kunnen winnen. Maar dat element van geluk, dat er bij gelijke stand geloot wordt, maakt het juist ook erg leuk.
Wat waren je verwachtingen aan het begin van dit seizoen voor Kenamju 1, en in hoeverre komen deze overeen met de huidige tussenstand?
Hoewel de deelnemerslijsten online te bekijken waren, vond ik het lastig in te schatten hoe hoog het niveau zou liggen. Er staan grote namen tussen, maar je weet niet of die ook echt gaan judoën. Vooraf verwachtten we dat een plaats in de finaleronde in ieder geval mogelijk moest zijn. We organiseren deze ronde zelf, dus dan kan het niet zo zijn dat je daar zelf niet bij bent. We liggen nu op koers.
De competitie is nog jong, maar welke uitdagingen zie je op de weg naar het kampioenschap, en hoe bereid je je team voor op de komende ontmoetingen?
We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd en denken nog niet aan het kampioenschap. Ons eerste doel is zoals gezegd plaatsing voor de finaleronde. Voor de volgende ontmoetingen is het belangrijk dat iedereen erbij is, zodat we door kunnen wisselen en waar nodig krachten kunnen sparen. Daarnaast is het denk ik belangrijk dat we het teamgevoel vasthouden of zelfs uitbouwen: samen hard trainen, elkaar erbij betrekken, en elkaar er ook op aanspreken. Wie weet zetten we nog een leuke teambuildingactiviteit op de agenda.
Mastum Slingerland en Judo de Korte volgen Kenamju op de voet. Hoe ga je om met de concurrentie, en wat denk je dat nodig is om de koppositie te behouden?
We hebben gezien dat de concurrentie sterk is, maar ik denk dat we vooral op onszelf moeten focussen. Goed trainen en zorgen dat we volgende keer op oorlogssterkte zijn.
Kenamju heeft een rijke judotraditie. Hoe integreer je de historie en waarden van de club in de training en begeleiding van je judoka’s?
Hoewel judo een individuele sport is, geloven wij bij Kenamju altijd in de kracht van de groep. Sinds jaar en dag worden de Kenamju judoka’s opgeleid volgens de historie van teamwedstrijden. Het ontstaan van de Europacup-avonden in Haarlem en later voor de jeugd het Spaarne toernooi of het NK teams -18 hebben altijd als een rode draad door het beleid van de club gelopen. Al op jonge leeftijd staat altijd de groep centraal waardoor het individu in de gelegenheid wordt gebracht om te excelleren. Juist in dit soort wedstrijden is er ruimte voor sporters om boven zichzelf uit te stijgen en hiermee het plezier in de sport te behouden.
Wat zijn je verwachtingen voor de verdere ontwikkeling van de liga dit seizoen, en welke impact denk je dat dit zal hebben op zowel Kenamju als de bredere judowereld?
Elke donderdag staan er bij Kenamju gemiddeld 30 tot 40 judoka’s op de mat onder leiding van good old Cor van der Geest. Helaas was er nooit een goede competitie voor deze groep in Nederland. De opkomst van de Judoliga past hierdoor perfect in het beleid van Kenamju. Met twee volwaardige teams met judoka’s die ook daadwerkelijk elke week in Haarlem trainen zullen wij de strijd aangaan met de andere clubs. Wij hopen dat hiermee een podium wordt gemaakt waar onze grote seniorengroep zich thuis voelt en buiten de NK senioren ook een nieuwe uitdaging binnen de traditie van Kenamju ontstaat. Daarnaast hopen we dat dit soort wedstrijden de jongere judoka’s kan inspireren om ooit op dat podium te staan.
Europacup avonden bij Kenamju
Cor van der Geest, samen met zijn zoon Dennis
Reactie plaatsen
Reacties